NORWESKIE ŚLIMACZKI CYNAMONOWE
Dziś zdradzę Wam przepis na ślimaczki cynamonowe.
Baaardzo je lubię robić!
Kocham smak pieczonych ciast drożdżowych, ciepłego cynamonu,
chrupiący dodatek cukru.
I zapach....
Przy takich wypiekach dom pachnie baaardzo domowo!
Poza tym dzieciom funduję dodatkowo lekcję liczenia,
bo zawsze, ale to zawsze,
skrupulatnie wyliczają ile ślimaczków przypada na jedną osobę ;)
Ok, ok,
już nie przedłużam i spieszę z przepisem
Norweskie ślimaczki cynamonowe
Składniki:
50 dag mąki
szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
jajko
4 dag drożdży
szczypta soli
Nadzienie:
3/4 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Z pokruszonych drożdży, łyżki cukru,
2 łyżek mąki i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce by drożdze "ruszyły"
Po kwadransie przełożyć go do dużej miski i dodać przesianą mąkę,
resztę mleka, cukru, lekko roztrzepane jajko.
Wyrobić ciasto dodając roztopione masło.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia...
W tym czasie zmiksować miękkie masło, cukier i cynamon.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Jedną połowę rozwałkować na prostokąt ok.50×25cm.
Posmarować masą cynamonową i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić na plastry i grubości ok 2cm.
Ułożyć na blaszce lekko spłaszczając.
Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
Można dodatkowo posmarować po wierzchu jajkiem.
Pięć ok. 25 minut w 180°C.
W tym czasie przygotować ślimaczki z drugiej porcji ciasta.
Po upieczeniu, jeśli się uda zostawić do przestygnięcia,
choć u mnie zazwyczaj pierwsza porcja znika na ciepło...
Drugą porcją mogę spokojniej delektować się przy kawie,
lub jeśli się uda spakować dzieciom do szkolnych śniadaniówek
W sam raz na szybkie jak też leniwe śniadanie.
OdpowiedzUsuńJak z dzieciakami to zajadamy na szybko,
Usuńa jak już jestem sama to delektuję się leniiiiiwie ;)
Mniam :-) ja jak zrobie muffinki to znikają expresowo i połowe córeczka bierze jeszcze do szkoły dla koleżanek ;)
OdpowiedzUsuńDo szkoły obowiązkowo zabrać coś pysznego :)
UsuńA jeszcze gdy można się podzielić z koleżankami- tak najprzyjemniej!
kocham te cynamonowe zawijańce <3 To jest najpyszniejsza słodkość jaką można zjeść :) Tylko kalorii w tym a kalorii xD Ale kto by się tym przejmował, jak to taaakie pyszne <3
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana do Liebster Blog Award. Więcej szczegółów u mnie na blogu :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOMG!
UsuńCo to znaczy?
Dziękuję w każdym razie i spieszę do Ciebie po szczegóły.....
Och muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie super przepis muszę wypróbować ,podoba mi się że jest szybki przepis w zrobieniu i naturalny bez żadnych konserwantów .
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam , choć chciałabym odciąć się trochę od tego cukrowego uzależnienia.
OdpowiedzUsuńTe ślimaczki uwielbiamy!!! Spróbuj jeszcze z budyniem i rodzynkami też PYSZNE!!! :)
OdpowiedzUsuńAle śliczności! Muszę wypróbować (zaraz podsunę Mężowi przepis ;))
OdpowiedzUsuń