CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI
Jeśli jesień, to pora na orzechy
jeśli orzechy, to ciasto z orzechami
mega pachnące...
mega łatwe w przygotowaniu...
mega wilgotne....
Przepis podaję też w rozmiarze mega ;)
- wychodzą z niego dwie dłuuugie blaszki ciasta 10X35cm
JESIENNE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
6-8 łyżek duszonych jabłek lub powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
olejek rumowy
2-3garści sparzonych rodzynek
2-3 garści posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Miało być łatwo, a więc...
Do miski wlewam produkty płynne, chwilę mixuję,
potem dodaję sypkie i mixuję kilka minut, do połączenia składników.
Na koniec dodaję bakalie.
Piekę 60 minut w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu polewam polewą czekoladową-
na bogato, tak, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne.
Ciasto może postać nawet przez kilka dni,
ale przy moich łasuchach ostatni okruszek znika na drugi dzień.
Przepraszam Was, że tylko jedną fotkę udało mi się zrobić,
ale ciasto zniknęło tak szybko ;)
Mniam :) Prostota smakuje najlepiej :) Skorzystam z Twojego przepisu na pewno :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńTylko nie żałuj polewy, ani olejku rumowego ;)
A ja na detoksie cukrowym buuuuu
OdpowiedzUsuńOj Agnieszka, jak długo jeszcze?
UsuńJuż chyba z pół roku jesteś na tej strrraszej diecie?
Ale mi narobiłaś smaka :) Choć od 3 dni zabieram się za metrowca, bo kiedyś zawsze był na wszystkich rodzinnych imprezach a teraz bardzo bardzo rzadko go robimy, mimo że jest tak prosty.
OdpowiedzUsuńA ja za metrowca się zabrać nie mogę. Skoro mówisz,że taki prosty to może się skuszę :)
UsuńNa następny weekend zrobię ;)
OdpowiedzUsuńPodrzuć przepis dzieciom, niech same zrobią. Ciasto udaje się zawsze, a moja córcia zawsze jest dumna że sama je piecze :)
UsuńDziękuję bardzo za przepis :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj go sobie upiekę :-)
Iwona Maziarz
Super! Koniecznie tak znać jak posmakował Tobie i bliskim
UsuńUwielbiam takie aromatyczne ciacha :) Jesień u mnie pachnie nimi :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :) Chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnie tego ciasta , kiedyś piekłam go bardzo często ,tylko pod nazwą Murzynek . Jutro rano będę piekła , narobilas mi smaku. POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńOrzechy i czekolada to świetny duet, sama często stosuj takie połączenie. Mimo, że nie jestem mistrzem cukiernictwa to porady z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ sprawiły, że moje ciasta czekoladowe wychodzą obłędne. Rodzinka jest zachwycona. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń