wtorek, 10 stycznia 2017

STRIPSY JAK W KFC


Zapewne wiele z Was poczyniło sobie mnóstwo postanowień w Nowym Roku....
Będę się rozwijać, będę częściej uprawiać sport, znajdę czas na swoje przyjemności, przeczytam mnóstwo ciekawych książek, więcej uwagi poświęcę swoim bliskim i rzadziej będę zerkać na Facebooka.

Taaaak! 
Jednym z częstszych postanowień jest też zdrowsza dieta!

A ja dziś przewrotnie, zapraszam Was na stripsy w cieście-panierce.
Wreszcie udało mi się zrobić takie jak w KFC
Delikatne i soczyste!
I ta panierka, o której myślałam, że nigdy nie uda mi się odkryć jej receptury ;)

Moi testerzy stwierdzili:

Mamoooooo, one są jeszcze lepsze niż te w KFC!







Stripsy z kurczęcia jak w KFC



Mięso i marynata:
 500 g fileta z kurczęcia (lub jeszcze lepiej samych polędwiczek)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku 
1 łyżka oliwy



Ciasto-panierka:
1 jajko
90 ml mleka
100g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej


I jeszcze:
60 g mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
olej do smażenia


Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie, podłużne plastry. 
Posypujemy dokładnie przyprawami, skrapiamy oliwą, i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i wkładamy do niego zamarynowane kawałki kurczaka. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte ciastem.  
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy w misce i każdy kawałek kurczaka, obtaczamy w mące.
Smażymy w rondelku, w głębokim tłuszczu, po kilka sztuk jednocześnie.
Temperatura nie powinna być zbyt duża, tak aby kawałki, ładnie się zrumieniły na zewnątrz, a kurczak w środku pozostał przyjemnie soczysty i delikatny.

Obowiązkowo po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku, 
wszak obiecałyśmy, sobie, że będziemy unikać nadmiaru tłuszczu w diecie ;) 


 


Oczywiście grzechem byłoby nie podać frytek....
Smacznego :)

A dietę zacznijmy od jurta!





****************

Przepis na takie pyszne stripsy starałam się stworzyć sama, 
jednak metodą prób i błędów zawsze wychodziło mi coś pysznego, 
ale to wciąż nie był ten smak jakiego szukałam....
Udało mi się to dopiero po odwiedzinach na blogu Smak Mojego Domu
Zajrzyjcie tam koniecznie bo mnósto pysznych dań tam na Was czeka <klik> 







22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie!
      Raz na jakiś czas fast-food to nie grzech 😈

      Usuń
  2. Wypróbuje w przyszłym tygodniu. Co myślisz by do ciasta dodac kieliszek wódki? Nie będzie tak wsiąkać olej. Ja dodawałam do takich malutkich kawałków kurczaka i było pysznie i chrupiąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj dodaję nieco spirytusu czy wódki smażonych pączków czy do kurczaka w cieście - jak u Chińczyka. Tutaj też jak mam pod ręką, może na tę proporcję kieliszek to za dużo, ale zawsze trochę można dodać.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą super!
      Tylko z konsystencją trzeba trochę na wyczucie... Ja dodaję czasem nieco więcej mleka, jak wydaje się być nie tego ;)

      Usuń
  4. Apetycznie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Fajnie, że od patrzenia się nie przytyje ;)

      Usuń
  5. Muszę sprawdzić czy udało Ci się odkryć tą recepturę 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdź i daj znać jak wypada w Twoim porownaniu 😊

      Usuń
  6. Ja takie robię w panierce z sezamem albo kruszę płatki śniadaniowe ;) Panierka wtedy ma inny smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezamie czy płatkach też lubię ☺

      Usuń
  7. Zapisuję w zakładkach i jak wrócę z wyjazdu to skorzystam bo uwielbiam panierkę w KFC :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I po Twoich wyprawach, nie groźny będzie nawet taki zastrzyk kalorii 😀

      Usuń
  8. Ja robię polędwiczki a'la KFC przy użyciu płatków kukurydzianych :) ale Twój przepis też świetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham wersję w kruszonych płatkach kukurydzianych, ale są one wtedy bardziej chrupiace, jak nuggetsy.
      A tego przepisu wychodzi delikatniejsza bardziej "ciastowa" wersja. Wypróbuj obie ☺

      Usuń
  9. O wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, no to koniecznie muszę wypróbować, lubię te z KFC więc skoro te są jeszcze lepsze to tym bardziej się skuszę !

    OdpowiedzUsuń
  11. Czyli jednak można zrobić lepsze - i bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobię córce, jak będzie grzeczna, na pewno by jej posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń