TORTILLE ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ
Od kilku dni w moim domu gości Smakowita Pajda.
Świetnie się sprawdza jako dodatek do świeżego chleba,
ale dziś wypróbowałam ją do przygotowania placków do tortilli.
Świetnie się sprawdza jako dodatek do świeżego chleba,
ale dziś wypróbowałam ją do przygotowania placków do tortilli.
Placki przygotowałam według przepisu:
3 szklanki mąki
150 ml gorącej wody
4 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
ćwierć łyżeczki soli
Zagniatam składniki i formuję kulę.
Odstawiam na kwadrans przykrywając ściereczką.
Dzielę na kilkanaście części formując z nich mniejsze kulki.
Odstawiam je na kolejny kwadrans.
Wałkuję je jak najcieniej i wykrajam ładny kształt koła
np. za pomocą pokrywki dużego garnka.
Smażę (a raczej osuszam) na gorącej, suchej patelni
bez dodatku tłuszczu, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza
i apetycznych brązowych plamek.
Dodaję ulubione dodatki i sos np. Tysiąca Wysp
i zawijam w podgrzany placek.
Tortilla gotowa.
Rodzina i znajomi zawsze zajadają ze smakiem,
a jeśli coś zostanie to i ja spróbuję ;)
Jeszcze mała wskazówka, jeśli skusicie się na wykorzystanie przepisu:
Placki po usmażeniu mogą być dosyć suche i kruche, więc
odkładam je na wilgotną ściereczkę, by zmiękły.
Jednorazowo można usmażyć też więcej placków i przechowywać je w lodówce,
trzeba pamiętać tylko o tym, by były lekko wilgotne i nie wyschły.
U mnie w domu jednak nigdy, żaden placek nie zostaje do następnego dnia.
Zapraszam też na mój poprzedni wpis o Smakowitej Pajdzie
"klik" w wybraną etykietę ;)
No na takie wykorzystanie smakowitej pajdy bym nie wpadła ;)
OdpowiedzUsuńJa zwykle dodaję do tortilli smalec wieprzowy, a tym razem wykorzystałam Smakowitą Pajdę. Tu użyłam tej z cebulką, ale z ziołami byłoby też nieźle
Usuń:)
Tortille<3 i mamy pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń