TORTILLE ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ

Od kilku dni w moim domu gości Smakowita Pajda.
Świetnie się sprawdza jako dodatek do świeżego chleba,
ale dziś wypróbowałam ją do przygotowania placków do tortilli.



Placki przygotowałam według przepisu:

3 szklanki mąki
150 ml gorącej wody
4 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
ćwierć łyżeczki soli

Zagniatam składniki i formuję kulę.
Odstawiam na kwadrans przykrywając ściereczką.
Dzielę na kilkanaście części formując z nich mniejsze kulki.
Odstawiam je na kolejny kwadrans.
Wałkuję je jak najcieniej i wykrajam ładny kształt koła
 np. za pomocą pokrywki dużego garnka.
Smażę (a raczej osuszam) na gorącej, suchej patelni 
bez dodatku tłuszczu, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza 
i apetycznych brązowych plamek.







Dodaję ulubione dodatki i sos np. Tysiąca Wysp




i zawijam w podgrzany placek.



Tortilla gotowa.
Rodzina i znajomi zawsze zajadają ze smakiem, 
a jeśli coś zostanie to i ja spróbuję ;)
 

Jeszcze mała wskazówka, jeśli skusicie się na wykorzystanie przepisu:
Placki po usmażeniu mogą być dosyć suche i kruche, więc
odkładam je na wilgotną ściereczkę, by zmiękły.
Jednorazowo można usmażyć też więcej placków i przechowywać je w lodówce, 
trzeba pamiętać tylko o tym, by były lekko wilgotne i nie wyschły.
U mnie w domu jednak nigdy, żaden placek nie zostaje do następnego dnia.


Zapraszam też na mój poprzedni wpis o Smakowitej Pajdzie
"klik" w wybraną etykietę ;)

Komentarze

  1. No na takie wykorzystanie smakowitej pajdy bym nie wpadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle dodaję do tortilli smalec wieprzowy, a tym razem wykorzystałam Smakowitą Pajdę. Tu użyłam tej z cebulką, ale z ziołami byłoby też nieźle
      :)

      Usuń
  2. Tortille<3 i mamy pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty