JEŚLI NIE ŻUREK ;)
Święta tuż tuż i oczywiście szaleństwo kulinarne.
Oczywiście tradycja przede wszystkim,
więc na stole w kategorii "zupy" królują zazwyczaj żur lub barszcz biały.
No tak, zazwyczaj....
Zawsze jednak w rodzine znajdzie się smakosz,
który nie lubi żurku!
Znacie też takich???
Tak więc zazwyczaj przygotowuję różne rodzaje zupy świątecznej,
aby dogodzić każdemu ;)
W mojej rodzine bardzo lubimy orientalne smaki,
więc i na naszym świątecznym stole nie dziwi nikogo taki "fusion".
Podzielę się z Wami przepisem na moją świąteczną zupę z orientalną nutą.
Dużym jej plusem jest łatwość i szybkość przygotowywania,
Oczywiście tradycja przede wszystkim,
więc na stole w kategorii "zupy" królują zazwyczaj żur lub barszcz biały.
No tak, zazwyczaj....
Zawsze jednak w rodzine znajdzie się smakosz,
który nie lubi żurku!
Znacie też takich???
Tak więc zazwyczaj przygotowuję różne rodzaje zupy świątecznej,
aby dogodzić każdemu ;)
W mojej rodzine bardzo lubimy orientalne smaki,
więc i na naszym świątecznym stole nie dziwi nikogo taki "fusion".
Podzielę się z Wami przepisem na moją świąteczną zupę z orientalną nutą.
Dużym jej plusem jest łatwość i szybkość przygotowywania,
oraz to, że można ją ugotować wcześniej
i smakuje doskonale również na drugi dzień :)
A, i jeszcze uwaga:
Zupa w rzeczywistości ma konsystencję zupy,
bo tu, do fotki, zaczerpnęłam więcej gestego.
I oczywiście jemy ją łyżką, a nie pałeczkami ;)
A, i jeszcze uwaga:
Zupa w rzeczywistości ma konsystencję zupy,
bo tu, do fotki, zaczerpnęłam więcej gestego.
I oczywiście jemy ją łyżką, a nie pałeczkami ;)
Składniki:
300g piersi z kurczaka
450g mrożonej mieszanki warzyw do dań chińskich
1 kostka serka topionego
200g pieczarek
50g makaronu ryżowego
4 łyżki sosu słodkiego chili
1 kostka bulionowa Winiary
Przygotowanie:
Do 3 litrów wrzącej wody wrzucamy kostę bulionową,
mrożone warzywa, pierś kurczaka.
Gotujemy razem ok. 15-20 minut.
Dodajemy kostkę serową, makaron ryżowy i sos chili.
(kostkę serową można oddzielnie rozpuścić w mniejszej ilości zupy
i potem dodać do całości)
Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Po ugotowaniu wyjmujemy pierś i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Zupa gotowa!
Przed podaniem dekorujemy zielonym szczypiorkiem.
Gotujemy razem ok. 15-20 minut.
Dodajemy kostkę serową, makaron ryżowy i sos chili.
(kostkę serową można oddzielnie rozpuścić w mniejszej ilości zupy
i potem dodać do całości)
Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Po ugotowaniu wyjmujemy pierś i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Zupa gotowa!
Przed podaniem dekorujemy zielonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Przepis ten wysłałam także na konkurs
"Ulubiona zupa" związany z kampanią Krajanek Winiary.
Jeszcze nigdy takiej zupy nie jadłam, ale chyba czas najwyższy nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie :)
http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/
Witam na blogu!
UsuńZupa naprawdę warta wypróbowania :)
A swoich czytelników zawsze odwiedzam,
nawet jeśli nie zostawią linka ;)
Świetne składniki i na pewno jest przepyszna 👍
OdpowiedzUsuń