ZDROWY DESER A'LA MONTE


Dziś przychodzę do Was z propozycja pełną zdrowia i smaku - pysznego smaku.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania,
nawet jeśli otworzysz z rana zaspane oczęta, ręczę, 
że już po kwadransie możesz delektować się pysznym posiłkiem.
Deserowo pysznym i zdrowym...

Deser a'la Monte





Składniki na dwie porcje

300 ml mleka
6 -8 łyżek płatków jaglanych
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
garstka orzechów laskowych
opcjonalnie kilka kostek czekolady


Wykonanie:

Płatki jaglane gotujemy na mleku przez ok. 5 minut 
od czasu do czasu mieszając. 
Do konsystencji dość gęstego budyniu
(jeśli wychodzi zbyt gęste dodać pod koniec nieco więcej mleka)

Po ugotowaniu dodajemy miód do smaku i nieco ekstraktu wanilii.
Dzielimy masę na dwie części 
i do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao 
lub/i kilka kostek czekolady (w zależności od diety)

Przekładamy warstwowo do pucharków 
i obficie posypujemy siekanymi lub mielonymi orzechami laskowymi.




Zajadamy na śniadanie, podwieczorek
 lub jako deser



A jeśli lubicie smak Monte Cherry, 
to świetnym pomysłem jest polanie deseru wiśniową frużeliną ☺

Smacznego! 







Komentarze

  1. Rewelacyja :-) jutro kupuję płatki jaglane i orzechy laskowe i robię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Pamiętam, że nie przepadasz za kaszami, więc może ta wersja z płatkami Ci posmakuje ☺
      A dzieciakom z pewnością 👫

      Usuń
    2. Deser wyszedł super :-) dziękuję za przepis ;)

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Genialne. Zamiast orzechów dam wiórki kokosowe:). Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, dodatki wedle upodobań lub dostępności w kuchennej szafce 😀

      Usuń
    2. Wolę orzechy , ale szybko u mnie znikają :). Spróbuj z płatkami ryżowymi.

      Usuń
  3. Mmmm uwielbiam jaglanke a jeszcze w takiej wersji 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamusiu ^^ wszystko mam w domu to lecę do kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam coś podobnego tylko o smaku kinder bueno, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinder Bueno też niezłe, może odrobinę mleka w proszku tam by dodać...

      Usuń
  6. Robiłam coś podobnego tylko o smaku kinder bueno, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super się zapowiada, tylko zamiast mleka zwierzęcego dodałabym roślinnego np takiego kokosowego cudo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglankę zawsze gotuję tradycyjnie na mleku, ale wypróbuję z kokosowym- faktycznie może być jeszcze pyszniejsze!

      Usuń
  8. Trafiłaś w sedno- uwielbiam monte! Wiśniowego nie jadłam nigdy, ale klasyczny smak kocham- zarówno w deserze, jak i w drinku... :) Z resztą, nie znam chyba osoby, która by na monte kiedykolwiek narzekala :)

    Podoba mi się Twój deser, z pewnością dodam go do swojego jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie umiem piec i noe nawidze wiec taki deserek super sprawa:) w pepco jest chyba nawet promocja na słoiczki

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie,jaka prezentacja w tym słoiku :) Musze się skusić i spróbować zrobić przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie tylko sam przepis, ale i wygląd tego sycącego deseru są niesamowicie kuszące. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie tylko sam przepis, ale i wygląd tego sycącego deseru są niesamowicie kuszące. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydaje się banalny w wykonaniu, a że u nas uwielbiamy Monte, czuję, że niebawem stworzę coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki deser to ja zawsze chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi pysznie! Deser wygląda na łatwy i szybki a takie lubię najbardziej :) Będę musiała taki zrobić, zawsze to jakaś odmiana.

    PS Dziękuję za komentarz na blogu Zew Przygody:)

    OdpowiedzUsuń
  16. O RANY!
    Dawno TUTAJ mnie nie było, a tu takie zmiany! KAPITALNA strona, piekna!!!!!! Gratuluje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty