ZDROWY DESER A'LA MONTE
Dziś przychodzę do Was z propozycja pełną zdrowia i smaku - pysznego smaku.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania,
nawet jeśli otworzysz z rana zaspane oczęta, ręczę,
że już po kwadransie możesz delektować się pysznym posiłkiem.
Deserowo pysznym i zdrowym...
Deser a'la Monte
Składniki na dwie porcje
300 ml mleka
6 -8 łyżek płatków jaglanych
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
garstka orzechów laskowych
opcjonalnie kilka kostek czekolady ☺
Wykonanie:
Płatki jaglane gotujemy na mleku przez ok. 5 minut
od czasu do czasu mieszając.
Do konsystencji dość gęstego budyniu
(jeśli wychodzi zbyt gęste dodać pod koniec nieco więcej mleka)
Po ugotowaniu dodajemy miód do smaku i nieco ekstraktu wanilii.
Dzielimy masę na dwie części
i do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao
lub/i kilka kostek czekolady (w zależności od diety)
Przekładamy warstwowo do pucharków
i obficie posypujemy siekanymi lub mielonymi orzechami laskowymi.
Zajadamy na śniadanie, podwieczorek
lub jako deser
A jeśli lubicie smak Monte Cherry,
to świetnym pomysłem jest polanie deseru wiśniową frużeliną ☺
Smacznego!
Rewelacyja :-) jutro kupuję płatki jaglane i orzechy laskowe i robię :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Pamiętam, że nie przepadasz za kaszami, więc może ta wersja z płatkami Ci posmakuje ☺
UsuńA dzieciakom z pewnością 👫
Deser wyszedł super :-) dziękuję za przepis ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPychota orzechy mam laskowe
OdpowiedzUsuńTo pora na deser 👍
UsuńGenialne. Zamiast orzechów dam wiórki kokosowe:). Super.
OdpowiedzUsuńWiadomo, dodatki wedle upodobań lub dostępności w kuchennej szafce 😀
UsuńWolę orzechy , ale szybko u mnie znikają :). Spróbuj z płatkami ryżowymi.
UsuńMmmm uwielbiam jaglanke a jeszcze w takiej wersji 😃
OdpowiedzUsuńNiby drobne dodatki, a już smakuje inaczej!
Usuńo mamusiu ^^ wszystko mam w domu to lecę do kuchni :D
OdpowiedzUsuńLeć Michał, leć!
UsuńRobiłam coś podobnego tylko o smaku kinder bueno, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńKinder Bueno też niezłe, może odrobinę mleka w proszku tam by dodać...
UsuńRobiłam coś podobnego tylko o smaku kinder bueno, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńMniam ! :)
OdpowiedzUsuńKrótko i na temat!
UsuńPozdrawiam :)
Super się zapowiada, tylko zamiast mleka zwierzęcego dodałabym roślinnego np takiego kokosowego cudo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńJaglankę zawsze gotuję tradycyjnie na mleku, ale wypróbuję z kokosowym- faktycznie może być jeszcze pyszniejsze!
UsuńTrafiłaś w sedno- uwielbiam monte! Wiśniowego nie jadłam nigdy, ale klasyczny smak kocham- zarówno w deserze, jak i w drinku... :) Z resztą, nie znam chyba osoby, która by na monte kiedykolwiek narzekala :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój deser, z pewnością dodam go do swojego jadłospisu :)
Ja nie umiem piec i noe nawidze wiec taki deserek super sprawa:) w pepco jest chyba nawet promocja na słoiczki
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,jaka prezentacja w tym słoiku :) Musze się skusić i spróbować zrobić przepis.
OdpowiedzUsuńNie tylko sam przepis, ale i wygląd tego sycącego deseru są niesamowicie kuszące. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńNie tylko sam przepis, ale i wygląd tego sycącego deseru są niesamowicie kuszące. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWydaje się banalny w wykonaniu, a że u nas uwielbiamy Monte, czuję, że niebawem stworzę coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńmniam ,muszę zrobić
OdpowiedzUsuńTaki deser to ja zawsze chętnie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Deser wygląda na łatwy i szybki a takie lubię najbardziej :) Będę musiała taki zrobić, zawsze to jakaś odmiana.
OdpowiedzUsuńPS Dziękuję za komentarz na blogu Zew Przygody:)
O RANY!
OdpowiedzUsuńDawno TUTAJ mnie nie było, a tu takie zmiany! KAPITALNA strona, piekna!!!!!! Gratuluje!