Z GRUZIŃSKĄ NUTĄ
Od kilku dni surfuję po internecie w poszukiwaniu informacji, inspiracji
i przepisów z wykorzystaniem gruzińskich przypraw.
Adżika, chmeli suneli i sól swańska- takie trzy przyprawy zagościły w mojej kuchni.
Dziś wpis poświęcony adżice.
Będzie co nieco o samej przyprawie i przepis na jedno z moich ulubionych dań,
które dzięki adżice nabrało wyjątkowego charakteru.
Typowo gruziński przepis na ZUPĘ CHARCZO,
pojawi się za kilka dni.
Zapraszam.....
Na początek może przedstawię Wam bohaterkę
Adżika
jest popularną przyprawą kuchni gruzińskiej.
Jej głównym składnikiem jest sproszkowana papryka słodka i nasiona chili
oraz sól, czosnek i różne zioła: kolendra, koper, zielona pietruszka, bazylia, kozieradka.
W zależności od regionu pochodzenia skład może się nieco różnić,
-ale zawsze Adżika smakuje ostro ♨i mocno paprykowo.
Adżika jest też popularna w postaci sosu,
który można zrobić po
dodaniu odrobiny wody lub octu do suchej przyprawy.
Pastę można użyć od
razu np. jako marynatę do mięsa,
a w większej ilości można też zamknąć w
słoiczki i zapasteryzować.
Nie próbowałam tego, ale podobno można ją
przechowywać w tej postaci nawet kilka lat.
Adżika pojawiła się w moim domu po raz pierwszy kilka tygodni temu
i świetmie się sprawda jako dodatek do dań pomidorowych,
gulaszu i obowiązkowo do pieczonych ziemniaczków.
Idealnie pasuje do jednego z moich ulubionych dań Rolady Mięsno - Szpinakowej.
Łatwa w wykonaniu, wyrazista w smaku,
smakuje i przy odświętnym obiedzie i na codzień.
smakuje i przy odświętnym obiedzie i na codzień.
Może być także podawana jako przekąską na zimno.
Rolada Mięsno Szpinakowa
Przygotowujemy cztery warstwy i układamy je płasko na folii aluminiowej
Warstwa pierwsza
Mięso mielone wieprzowo-wołowe 300g ,
jajko,
1 łyżeczka przyprawy adżika (lub papryka, pieprz ziołowy, sól)
pół suchej kajzerki namoczonej i odciśniętej
pół drobno posiekanej i zeszklonej cebuli
Wyrabiamy, wyrabiamy, wyrabiamy...
Druga warstwa to cieniutkie plasterki pieczonej karkówki,
choć u mnie na foto są dziś plasterki delikatniejszej wędliny.
Trzecia warstwa to podduszony na klarowanym maśle szpinak - niedużo- ok 100g
przyprawiony solą, pieprzem i czosnkiem.
(jeśli ktoś nie lubi szpinaku - pęczek posiekanej pietruszki też smakuje w tym nieźle)
Czwarta warstwa to plastry sera.
Następnie delikatnie zwijamy w roladę pomagając sobie folią aluminiową.
Dokładnie zalepiamy mięsem boki, aby ser nie wypływał podczas pieczenia.
Jeśli potrzeba można owinąć drugą warstwą folii.
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st.
Po tym czasie delikatnie rozcinamy i rozchylamy folię,
aby wierzch rolady mógł się przyjemnie zrumienić.
Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Po upieczeniu dobrze jest by rolada nieco odpoczeła,
wtedy ładniej się kroi.
Może odpoczywać nawet do następnego dnia 😉
bo świetnie smakuje odgrzewana.
Może odpoczywać nawet do następnego dnia 😉
bo świetnie smakuje odgrzewana.
Zazwyczaj robię to danie z 1kg mięsa i mam gotowe 3 takie rolady.
Jedna lub dwie od razu wędrują do zamrażarki.
Na niezapowiedzianą wizytę gości będzie jak znalazł.
Za kilka dni planuję wykorzystać adżikę do typowo gruzińskiej ZUPY CHARCZO.
STAY TUNED!
☺
☺
wygląda bajecznie...nie znałam tej przyprawy a jej kompozycja wygląda smakowicie i ciekawie:)
OdpowiedzUsuń:) Dla mnie te trzy przyprawy to też nowość. Ale już dobrze się czują w mojej kuchni :)
UsuńWygląda smakowicie :) A gdzie można kupić te przyprawy?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa dostałam je jako nagrodę w konkursie na fb Dragon Adventures (biuro podróży), ale trzeba szukać w sklepach z przyprawami, w popularnych hipermarketach nie widziałam. Te pochodzą z wrocławskiego sklepiku Przyprawy Świata.
Apetyczna ta rolada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🌼🌻
UsuńMoi goście i rodzina też chwalą ...😊