wtorek, 24 maja 2016

ZAPACHNIAŁO PROWANSJĄ...



Filet z kurczęcia z ziołami prowansalskimi, 
marynowany w sosie sojowym






Składniki:

2 świeże filety
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
czarny pieprz
2 łyżki mąki

 Wykonanie:

Filety przekrajam wzdłuż  na 2-3 cieńsze płaty. 
Wkładam do miseczki i dodaję sos sojowy (na bogato) i nieco dobrej oliwy z oliwek.
Dodaję zioła prowansalskie, świeżo zmielony czarny pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku.
Mieszam, aby zioła i sos dokładnie pokryły filety.
Odstawiam w chłodne miejsce na godzinkę lub dwie 
(ale i 30 minut wystarczy, jeśli goście są już tuż, tuż)

Po upływie tego czasu odsączam mięso z nadmiaru marynaty
 i lekko przyprószam mąką.
Smażę na oliwie, na rozgrzanej patelni króciutko, ok 2 minuty z każdej strony.
Nie dłużej!!!
Filet powinien być w środku przyjemnie soczysty.





W wersji wiosenno-letniej podaję z surówką z chupiących rzodkiewek, 
w wersji jesienno-zimowej także z porcją purree z ziemniaczków.  


 Smakowite sosy wygrałam w konkursie na stronie Kikkoman 





Oczywiście do dania możesz wykorzystać sos dowolnej firmy,
ale pamiętaj, że sos sojowy jest tu jednym z głównych składników,
więc wybierz sos dobrej jakości, bez konserwantów i polepszaczy smkowych.




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Wypróbuj czy jest równie dobre w smaku jak i w wyglądzie ;)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zasypuję bloga nadmiarem przepisów, a ten jest wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Warto wypróbować :)

      Usuń
  3. Pycha! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nic już nie przyrządzałam z sosem sojowym. Po prostu skończył mi się i ciągle zapominam kupić ;) Teraz na pewno zapamiętam, bo przepis jest bardzo zachęcający. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń