ZAPACHNIAŁO PROWANSJĄ...
Filet z kurczęcia z ziołami prowansalskimi,
marynowany w sosie sojowym
2 świeże filety
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
czarny pieprz
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Filety przekrajam wzdłuż na 2-3 cieńsze płaty.
Wkładam do miseczki i dodaję sos sojowy (na bogato) i nieco dobrej oliwy z oliwek.
Dodaję zioła prowansalskie, świeżo zmielony czarny pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku.
Mieszam, aby zioła i sos dokładnie pokryły filety.
Odstawiam w chłodne miejsce na godzinkę lub dwie
(ale i 30 minut wystarczy, jeśli goście są już tuż, tuż)
Po upływie tego czasu odsączam mięso z nadmiaru marynaty
i lekko przyprószam mąką.
i lekko przyprószam mąką.
Smażę na oliwie, na rozgrzanej patelni króciutko, ok 2 minuty z każdej strony.
Nie dłużej!!!
Filet powinien być w środku przyjemnie soczysty.
W wersji wiosenno-letniej podaję z surówką z chupiących rzodkiewek,
w wersji jesienno-zimowej także z porcją purree z ziemniaczków.
Smakowite sosy wygrałam w konkursie na stronie Kikkoman
Oczywiście do dania możesz wykorzystać sos dowolnej firmy,
ale pamiętaj, że sos sojowy jest tu jednym z głównych składników,
więc wybierz sos dobrej jakości, bez konserwantów i polepszaczy smkowych.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWypróbuj czy jest równie dobre w smaku jak i w wyglądzie ;)
Wygląda bardzo apetycznie :) warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie zasypuję bloga nadmiarem przepisów, a ten jest wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Warto wypróbować :)
UsuńPycha! Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDawno nic już nie przyrządzałam z sosem sojowym. Po prostu skończył mi się i ciągle zapominam kupić ;) Teraz na pewno zapamiętam, bo przepis jest bardzo zachęcający. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń