poniedziałek, 19 września 2016

NORWESKIE ŚLIMACZKI CYNAMONOWE


Dziś zdradzę Wam przepis na  ślimaczki cynamonowe.
Baaardzo je lubię robić!

Kocham smak pieczonych ciast drożdżowych, ciepłego cynamonu,
chrupiący dodatek cukru.

I zapach.... 
Przy takich wypiekach dom pachnie baaardzo domowo!

Poza tym dzieciom funduję dodatkowo lekcję liczenia, 
bo zawsze, ale to zawsze,
 skrupulatnie wyliczają ile ślimaczków przypada na jedną osobę ;)

Ok, ok,
już nie przedłużam i spieszę z przepisem 



Norweskie ślimaczki cynamonowe    







Składniki:

50 dag mąki
szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
jajko
4 dag drożdży
szczypta soli


Nadzienie:

3/4 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Z pokruszonych drożdży, łyżki cukru, 
2 łyżek mąki i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. 
Odstawić w ciepłe miejsce by drożdze "ruszyły"
Po kwadransie przełożyć go do dużej miski i dodać przesianą mąkę, 
resztę mleka, cukru, lekko roztrzepane jajko. 
Wyrobić ciasto dodając roztopione masło. 
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia...

W tym czasie zmiksować miękkie masło, cukier i cynamon.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 
Jedną połowę rozwałkować na prostokąt ok.50×25cm. 
Posmarować masą cynamonową i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić na plastry i grubości ok 2cm.

Ułożyć na blaszce lekko spłaszczając. 
Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. 
Można dodatkowo posmarować po wierzchu jajkiem.

Pięć ok. 25 minut w 180°C.

W tym czasie przygotować ślimaczki z drugiej porcji ciasta.

Po upieczeniu, jeśli się uda zostawić do przestygnięcia,
choć u mnie zazwyczaj pierwsza porcja znika na ciepło...




Drugą porcją mogę spokojniej delektować się przy kawie, 
lub jeśli się uda spakować dzieciom do szkolnych śniadaniówek





12 komentarzy:

  1. W sam raz na szybkie jak też leniwe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak z dzieciakami to zajadamy na szybko,
      a jak już jestem sama to delektuję się leniiiiiwie ;)

      Usuń
  2. Mniam :-) ja jak zrobie muffinki to znikają expresowo i połowe córeczka bierze jeszcze do szkoły dla koleżanek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do szkoły obowiązkowo zabrać coś pysznego :)
      A jeszcze gdy można się podzielić z koleżankami- tak najprzyjemniej!

      Usuń
  3. kocham te cynamonowe zawijańce <3 To jest najpyszniejsza słodkość jaką można zjeść :) Tylko kalorii w tym a kalorii xD Ale kto by się tym przejmował, jak to taaakie pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award. Więcej szczegółów u mnie na blogu :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OMG!
      Co to znaczy?
      Dziękuję w każdym razie i spieszę do Ciebie po szczegóły.....

      Usuń
  5. Wyglądają wyśmienicie super przepis muszę wypróbować ,podoba mi się że jest szybki przepis w zrobieniu i naturalny bez żadnych konserwantów .

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam , choć chciałabym odciąć się trochę od tego cukrowego uzależnienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ślimaczki uwielbiamy!!! Spróbuj jeszcze z budyniem i rodzynkami też PYSZNE!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale śliczności! Muszę wypróbować (zaraz podsunę Mężowi przepis ;))

    OdpowiedzUsuń